Dessverre, jøder, med kosherslakting skilles våre veier!

Dessverre, jøder, med kosherslakting skilles våre veier!

Den høyt respekterte leder for Senter mot antisemittisme (SMA), Erez Uriely, har et debattinnlegg i Aftenposten i dag, mandag 21. september, der han legger fram rituelle og sekulære argumenter som taler for at nå må Norge slutte med kritikken mot jødisk slaktemetode (kosher shechita). Det er beklagelig, og skuffende, at Uriely blander sammen uviljen mot jødisk slaktemetode med jødeforfølgelse. Han må vite at man kan ta avstand både fra jødeforfølgelse – og fra kosherslakting.

Her i landet tar vi avstand fra jødenes og muslimenes slaktemetode – fordi det er dyremishandling – helt unødvendig tortur av dyr. I norsk dyrevernlov er det slått fast at dyr skal ikke lide unødig – det er nettopp det som skjer når man under slakting skjærer strupen over på dyrene uten forhåndsbedøvelse. Det kan ta opp til 5 minutter før blodavrenningen har kommet så langt at dyret mister bevisstheten.

Norsk lovgivning, norske veterinærer og bønder – så vel som folk flest – vil ganske enkelt ikke være med på disse religiøst motiverte avlivningsmetodene.

SIAN har i lang tid tatt avstand fra muslimenes halalslakting, som i prinsippet er det samme som jødenes rituelle slaktemetode. Dessverre står jødene sammen med muslimene i denne saken.

Vi må holde fast ved at hensynet til dyrene må gå foran religiøst motivert dyremishandling – enten den har sitt utspring i Koranen eller i Moseloven.