Du slo meg! Du slo meg!!

Heftig da Jonas Gahr Støre var på goodwill-besøk i Kristiansands hovedgate:

Du slo meg! Du slo meg!!

I ettermiddag ble det opptakt til en heftig episode i Kristiansands hovedgate, Markensgt., der utenriksminister Jonas Gahr Støre & Co. fra Arbeiderpartiet var på good-will-besøk hos sørlendingene. Etter en kjapt verbalt sammenstøt fikk utenriksministeren en klapp på skulderen av undertegnede med anmodning om ikke å undergrave  ytringsfriheten, men utenriksministeren ropte: Du slo meg! Du slo meg!! Muligens tok han til seg kritikken  – for etter å ha roet seg ned sa han: Greit nok, jeg tar den!

 

Utenriksministeren delte ut roser og var smilende og blid, selv om hans ansiktsdrag  kunne  tyde på at teppeproblemene og datalagringsproblematikken  ikke har gått upåaktet hen.
Av undertegnede ble Støre konfrontert med situasjonen i USA – der pastor Terry Jones i Florida vil brenne Koranen 11. september –  i protest mot terroren 11. september 2001. Deler av det politiske miljø i USA,  med Hillary Clinton i spissen,  har rykket ut med skarp fordømmelse av en slik handling. Det kan få uante konsekvenser for amerikanske soldater i Pakistan og ellers for amerikanere rundt om i verden.
Utenriksministeren ble spurt om hvordan han ser på det å brenne Koranen som en protesthandling.
Støre: Det er forferdelig dumt å brenne Koranen.
-Men er det ikke innenfor ytringsfrihetens ramme? Det er jo ingen som bryr seg om Bibelen brennes?
- Det er forferdelig galt å brenne bøker. Dersom jeg ser en som brenner Koranen har jeg full rett til å ta avstand fra en slik handling.
-Men skal politikerne bruke press? Du har ikke rett til som utenriksminister å ta avstand fra en som benytter seg av ytringsfriheten?
-Jo, jeg har rett til å gi uttrykk for mitt syn.
-Da undergraver du ytringsfriheten med politisk press. Du kommer i samme situasjon som da du undergravde ytringsfriheten etter Muhammed-karikaturen hvor Vebjørn Selbekk ble tvunget til knefall. Nå må du som utenriksminister  slutte å snakke om det nye norske vi og heller bli med oss i kampen mot den ondskap islam representerer, svarte undertegnede - og  anmodningen ble understreket med en vennskapelig klapp på utenriksministerens skulder.
Du slo meg! Du slo meg!! Utenriksministeren tok helt av og satte episoden inn i en voldssammenheng. Han roet seg imidlertid ned – for han sa også: Greit, jeg tar den – hva han nå enn måtte mene med det.
Arne Tumyr