Et nytt slag for ytringsfriheten

Et nytt slag for ytringsfriheten

NRK Sørlandet melder i dag at Kristiansand kommune har avslått SIANs søknad om å å avholde møtet ”Nei til islam” i den kommunale Byhallen. Planen for møtet var å holde et foredrag med samme tittel, samt å vise Geert Wilders film Fitna.

Kristiansand kommune har ikke informert SIAN direkte, men indirekte formidlet sin avgjørelse gjennom mediene. Begrunnelsen er at Wilders film anses som ”rasistisk”. Vi spør igjen: Når ble muslimene en rase? Enhver med normalt utviklet begrepsdannelse vil erkjenne at Wilders ikke engang berører spørsmål som kan oppfattes som rasistiske. Fitna diskuterer islam som religion og politisk ideologi.

Leder av SIAN Arne Tumyr ble intervjuet av NRK og forteller at SIAN vil anke avgjørelsen.

Dette har ingenting med rasisme å gjøre. Det har kun med sann opplysning, og en konfrontasjon med hva islam står for. SIAN vil anke denne avgjørelsen til politisk forum, der politikere forstår at dette har med ytringsfrihet å gjøre.

Leder av FrPs bystyregruppe Tor S. Utsogn tar sterkt avstand fra avslaget på søknaden. Han hevder med rette at dette er sensur i uoverensstemmelse med ytringsfriheten:

Dette høres ut som en innskrenking av ytringsfriheten, og det høres ut som sensur. Det synes jeg ikke vi skal ha i Kristiansand. SIAN bør få lov til å vise denne filmen, så lenge den holder seg innenfor lover og regler vi har i Norge.

Utsogn sier videre at kommunen raskest mulig må få vedtaket omgjort. SIAN bifaller hans syn på alle punkter.

Kristiansands ordfører Per Sigur Sørensen mener likevel at Byhallen ”ikke kan brukes til enhver ytring”. Vi spør: Er ikke ytringsfriheten lik for alle? Eller er noen ytringer ”mer like enn andre”?

SIAN vil komme med flere nyheter senere i tråd med sakens utvikling.

Les mer hos NRK Sørlandet.

Morten Andersen
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)
Representant