Folkeakademiet ville ikke vite av «et ensidig» møte!

Det var fullt hus i Vennesla kulturhus i går - her var ingen motforestillinger i forhold til det bildet Hallgrim Berg tegnet.

Fullt hus i Vennesla da Hallgrim Berg angrep islam

Folkeakademiet ville ikke vite av «et ensidig» møte!

Av Arne Tumyr
«Kraftig kritikk mot kåseri om islam», skrev avisen Fædrelandsvennen i går, forut for møtet i Vennesla kulturhus. Foranledningen var at Vennesla folkeakademi hadde invitert islam-kritiker Hallgrim Berg til å holde foredrag om «Demokrati eller islamisme». Generalsekretæren i Folkeakademiet, Pål H. Djuve, svinget pisken - han tok avstand fra opplegget. Han ville ha flere debattanter med islams holdninger. Djuve uttalte til avisen: «Vi (les Folkeakademiet) tar avstand fra muslimfrykt.» Hele foredraget til Berg var en sammenhengende anklage mot islam og islamiseringen. Det var helt fullt under fordraget i Kulturhuset i kommunen.

Hallgrim Berg: Islamisme er verre enn nazisme

Hallgrim Berg: De siste 20 årene har antallet muslimer i Europa økt med 1000 prosent.

Leder og nestleder i styret i Vennesla Folkeakademi, henholdsvis Kåre Djupesland og Roald Einstabland, talte Folkeakademiets generalsekretær midt imot - idet de sa i forkant av arrangementet: Hallgrim Berg har et viktig budskap om farene ved islam - nordmenns passivitet mot islam er det største problemet.

Klar tale
Det var på mange måter klar tale fra Hallgrim Berg - en bred gjennomgang av islam, islamiseringen, ideologiens intoleranse, terror - og han tok også et oppgjør med «islamist-vennlige kretser.» Taleren gikk i rette med islamister som ikke vil integreres i samfunnet og alle de som ikke vil «ta skikken der ein kjem».
Etter Hallgrim Bergs mening er islam farligere enn både nazismen og kommunismen - og han gikk i rette med de som mener at islamismen «vil gå seg til». Han regnet ut at i løpet av de siste 20 år har antallet muslimer i Europa øket med 1000 prosent. Etter foredragsholderens oppfatning er islam og demokrati uforenlige ideologier.

Uklar tale
Hallgrim Berg sto imidlertid også for uklar tale idet han sa: «Muslimsk flertall i Europa behøver ikke bli noen ulykke - det kommer an på hvor godt muslimene blir integrert»
Han henviste også til kritikk han hadde fått fra Thorbjørn Jagland som mente at Berg ikke måtte skjære alle muslimer over én kam. Men jeg har ikke gjort det i min bok «Amerika brevet», bedyret Hallgrim Berg, som sa: «Dette med religionsfrihet det er greit». Han mente mange muslimer hadde integrert seg i samfunnet. Det var særlig de militante og voldelige islamistene han tok avstand fra.
Videre sa Berg at innen islam er kultur, politikk og religion knadd inn i den samme deigen, men han hadde forståelse for de muslimer som kun er opptatt av islam som religion.
Fra salen fikk Berg spørsmålet: Anser du Koranen for å være militant? Berg: Jeg har lest Koranen - jeg vil tro at den kan anspore militante muslimer til militante handlinger.
En annen av tilhørerne tok avstand fra at i skolebøkene blir islam og Muhammed fremstilt som positive verdier. Berg: Det vil ta kanskje ta flere hundre år før islam kommer opp på samme nivå som vi her i Vesten.