Hardt slag for islam dersom «grisehodemannen» går fri

«Grisehodet utenfor moskeen var en politisk meningsytring»

Hardt slag for islam dersom «grisehodemannen» går fri

Forsvareren til 40-åringen fra Kristiansand som la et rødmalt grisehode i mai fjor utenfor moskeen i byen, advokat Bengt Waldow, er blitt utsatt for grove trusler. Etter en konkret helhetsvurdering har advokaten valgt ikke å anmelde truslene. I denne vurderingen står sentralt: Det er avsenders hensikt  å skape frykt og ubehag. Waldow tror at politiet ikke kan få gjort noe særlig ved en anmeldelse. Truslene har imidlertid ingen avgjørende innflytelse for forsvarsoppdraget – som Waldow vil sluttføre.

I Kristiansand tingrett ble 40-åringen i februar i år dømt til 20.000 kroner i bot, subsidiært 40 dagers fengsel. SIANs nettavis skrev om saken – der det ble gitt uttrykk for at dommen om nødvendig bør ankes til Høyesterett. Domfelte tok deretter kontakt med SIAN, som forela saken for daværende advokatfullmektig (nå advokat) Bengt Waldow – med spørsmål om han kunne tenke seg å anke dommen til lagmannsretten. Det sa Waldow ja til – og senere har saksforberedelsen resultert i at Agder lagmannsrett aksepterte å ta saken opp for en samlet lagmannsrett.

Ankeforhandlingen er berammet til fredag 21. juni kl. 09.00, Kristiansand tinghus. Det er avsatt 1/2 dag til rettsforhandlingen. Det er satt ytterligere 1/2 dag til domskonferanse, domsskrivning og domsavsigelse.

Grunnlaget for anken

Forsvareren peker på at domfelte ved sin handling har ytret misnøye overfor fjerningen av tegningen av «Nasse Nøff» fra Sørlandet sykehus. Tegningen ble fjernet etter påtrykk fra muslimske grupper. Ytringen bestod i anbringelse av et grisehode og en lapp inneholdende et politisk budskap utenfor et religiøst trossamfunn.

På plakaten stod det følgende: «Hei muslim. Gi tilbake grisen dere tok fra oss (barneavd.) på sykehuset. Slutt å hån norsk mat og kultur. This is Norway. Love it or leave it!»

Det ankes over saksbehandlingen og lovanvendelsen. «Dommen er svært tvilsom både når det gjelder saksbehandlingen og lovanvendelsen. Den har også en prinsipiell side mot ytringsfrihet og forbudet mot blasfemi.»

 Dommen må oppheves

Advokaten går nærmere inn på straffelovens §390a som ble lagt til grunn av tingretten ved domfellelsen av 40-åringen – og hevder at bestemmelsen ikke verner sammenslutninger, kun personer. Muslimsk Union Agder kan derfor ikke være fornærmet. Dermed foreligger det ingen gyldig påtalebegjæring. Følgen av manglende påtalebegjæring er at dommen må oppheves, skriver advokaten til lagmannsretten.

En politisk ytring

Videre hevdes det: «For det første er den aktuelle handlingen ikke omfattet av gjerningsbeskrivelsen i straffebudet. For det andre må bestemmelsen, når anvendt på en politisk ytring, tolkes innskrenkende av hensyn til ytringsfriheten som er vernet i Grunnloven §100 og i EMK art. 10.»

Ellers går det fram at det å legge et grisehodet på fortauet utenfor et religiøst forsamlingslokale ikke er «skremmende eller plagsom opptreden» og er ikke «hensynsløs atferd». Det er derimot en politisk meningsytring.

Politiet ikke krenket

Videre heter det: «Retten må se bort fra om budskapet på lappen i vurderingen av om terskelen er overskredet. Lappen ble først brettet ut og lest av politiet som ankom stedet. Budskapet på lappen nådde altså ikke fram til noen av brukerne av moskeen før etter at politiet ankom. Det er ikke påstått at politibetjenten fikk sin fred krenket og han vil uansett ikke være dekket av domfeltes forsett.

At medlemmer i Muslimsk Union Agder, i etterkant og av politiet, ble gjort kjent med budskapet på lappen endrer ikke dette. Overfor brukerne av moskeen foreligger det, for den del av budskapet som fantes på lappen, i høyden et forsøk på fredskrenkelse. Forsøk på forseelse er ikke straffbart.»

Dømt for blasfemi

I realiteten synes det som om domfelte er blitt dømt for blasfemi. Denne tankefeilen synes å ha preget rettens saksbehandling. Ytringen er uansett vernet av ytringsfriheten, heter det videre.  Advokat Waldow legger ned påstand om at domfelte frifinnes, subsidiært at dommen oppheves.

Det blir altså en spennende rettsforhandling som finner sted i rettssal 4 i Agder Lagmannsrett i Kristiansand den 21. juni.

For domfelte er det en halv seier at Agder lagmannsrett tok anken til følge

Hardt slag for Ali?

For imam Akmal Ali i Muslimsk Union Agder vil det være en hardt slag dersom domfelte frifinnes. Først hadde  Ali anmeldt forholdet på grunnlag av blasfemiparagrafen, men etter dommen i tingretten var han angivelig lettet over straffereaksjonen. Hvis det nå blir frifinnelse får imamen kanskje åndenød på vegne av islam.

Statsadvokat Jostein Johannessen uttalte etter at saken var ferdig etterforsket: «Det er ikke slik at rasistisk kriminalitet og hatkriminalitet fremstår som et stort samfunnsproblem, og sakene som politiet tar tak i har de løst veldig bra.»

Nå gjenstår det å se om oppfatningen til statsadvokaten deles av Agder lagmannsrett.

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)

Arne Tumyr

Leder