Hvor er de moderate muslimene?

En kirke i Niger satt i brann på grunn av tegninger i Frankrike.

Hvor er de moderate muslimene?

Når det gjelder muslimer er det med dem som med tilhengerne av andre religioner: Noen er ekstreme, noen er moderate og noen er midt i mellom. Det er åpenbart. Det som er avgjørende er hvor stor andel av muslimene hver av diss gruppene utgjør?

Etter terroren i Frankrike der mennesker ble slaktet på grunn av noe så harmløst som tegninger, hadde jeg håpet at NÅ ville muslimene strømme ut på gater og torg og demonstrere mot dem som forsøker å kuppe religionen deres.

Og store demonstrasjoner har vi sett!

I Tsjetsjenias hovedstad, Grozny, en by på ca. 200 000 innbyggere, skal flere hundre tusen mennesker ha demonstrert. I den pakistanske byen Lahore skal 5 000 mennesker ha protestert.

I Niger har det vært store demonstrasjoner. Kirker er satt i brann, og 10 mennesker drept.

Også i Algeri, Jemen, Sudan, Somalia, Jordan har det vært demonstrasjoner.

Men demonstrasjonene har ikke vært mot ekstremister som kuppet islam. Muslimene har demonstrert mot karikaturtegninger! Når man ser slike demonstrasjoner like etter et massemord er det svært nærliggende å tolke demonstrasjonene som en støtte til terroren.

Her hjemme har lederen for islamsk råd, Mehtab Afsar, kommentert terroren i NrK Dagsrevyen.

I intervjuet uttalte Mehtab Afsar at han frykter for økt muslimhets etter terrorangrepet i Paris.

Han oppfordret også norske redaktører til å vise «modenhet og voksenhet» og forstå at profeten Mohammed har en plass i hjertene til muslimer. Med ytringsfrihet følger også et ytringsansvar, sa Afsar.

Afsar manet altså til forståelse for muslimens kjærlighet til profeten i stedet for å fråde av sinne over «misbruket av islam»...

Disse reaksjonene på massemordet i Paris tyder ikke akkurat på at muslimene selv er mest opptatt av «misbruket av islam», eller at slike drap er stikk i strid med hva de legger i begrepet «islam».

Dog finnes det hederlige unntak som klart viser at ikke alle muslimer er ekstremister. Advokat Abid Raja

twittret følgende om Afsars opptreden: «12 mennesker er drept, og generalsekretæren i @islamskraad flirer mens han svarer merkelig på direkten i @dagsrevyen – Skam deg Mehtab Afsar».

Virkelige moderate muslimer som deler våre vestlige verdier, finnes. Men reaksjonene verden over etter terroren i Paris tyder på ingen måte på at det overveldende flertallet er moderate mens ekstremistene kun er er en forsvinnende liten minoritet. Vi kan lulle oss inn i slike illusjoner. Men de muslimske massene vil før eller siden befri fler og oss alle disse illusjonene.