– Jeg er Kurt Westergaard

– Jeg er Kurt Westergaard

Kurt Westergaard ble et terroristmål for islamister verden over på grunn av Muhammed-karikaturene i 2005. Siden da har han levd under kontinuerlig politibeskyttelse. 1. januar ble han utsatt for et brutalt drapsforsøk av en somalisk islamist. Nå hever titusenvis av hans danske medborgere sine stemmer unisont til Westergaards og ytringsfrihetens forsvar.

Den danske tegneren Kurt Westergaard ble over natten et profilert, internasjonalt terroristmål for alle verdens islamister etter at den danske avisen Jyllandsposten 30. september 2005 trykket en karikaturserie bestående av tolv tegninger fra hans hånd, som avbildet profeten Muhammed.

Han har siden 2005 måtte leve i dekning under beskyttelse av dansk politi.

1. januar ble han utsatt for et drapsforsøk i sitt hjem i Viby utenfor Århus. Gjerningsmannen, en somalisk islamist, trengte seg inn i Westergaards bolig og forsøkte å angripe ham med en øks.

Borgemesteren i Århus, Nicolai Wammen, fordømte angrepet i sin uttalelse til Aftenposten 02.01.10:

Jeg fordømmer på det kraftigste angrepet på Kurt Westergaard og politibetjenten. I Århus vil vi ikke finne oss i den slags terror. Hele Århus står bak Kurt Westergaard.

Nå ses også et større, folkelig engasjement fra Danmarks alminnelige borgere. Peter Boe fra Århus har tatt initiativ til en Facebook-gruppe til støtte for Westergaard og ytringsfrihetens ukrenkelighet. Boe uttaler til Danmarks radio 04.01.10:

Ytringsfriheten er under angrep, og dermed også oss alle sammen. Det er det setningen ”Jeg er Kurt Westergaard” betyr – nemlig at når én er under angrep for å ha benyttet seg av vår ytringsfrihet, så gjelder det oss alle.

Om Facebook-gruppen heter det:

Denne gruppen handler ikke om hvorvidt du er for eller mot Muhammed-karikaturene. Den handler om å støtte en medborger som er i livsfare, fordi han har brukt sin ytringsfrihet.

I løpet av fire dager har Facebook-gruppen vokst fra 361 medlemmer til nåværende 16 781. I en meddelelse oppfordres alle gruppens medlemmer og øvrige lesere til å delta i en ”virtuell demonstrasjon” ved å endre sin Facebook-status til ”Jeg er Kurt Westergaard” i solidaritet med den drapstruede tegneren.

Se også: Skriv ”Jeg er Kurt Westergaard” i din statusopdatering på fredag (8/1)