Muslimske drosjesjåfører i streik pga. Muhammed-karikatur

Muhammed-karikaturen som fremkom på Dagbladets forside 03.02.10. (Illustrasjon: Tatiana Soskin)

Muslimske drosjesjåfører i streik pga. Muhammed-karikatur

Natt til lørdag, mellom kl. 02:00 og 04:00, streiket nærmere 1 000 muslimske drosjesjåfører fra Oslo og Akershus i noe som skulle forstås som en politisk protest mot Dagbladets trykking av en Muhammed-karikatur onsdag 03.02.10. Karikaturen var del av en faksimile fra Facebook-gruppen tilhørende Politiets sikkerhetstjeneste, som var referert på avisens førsteside.

– Vi var forberedt på at noen ville reagere på denne forsiden, men jeg må få understreke at den ikke var ment som noen provokasjon. Dagbladet må stå fritt til å illustrere nyhetsartikler på den mest relevante måten, uttaler konstituert sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet til NTB.

Streiken ble igangsatt spontant. Sjåførene fikk beskjed om den planlagte streiken kun fire timer i forveien – uten forutgående varsel til arbeidsgiver. Sjåfører fra alle drosjeselskapene i Oslo og Akershus var involvert.

I de to timene som streiken varte hadde de fleste sjåførene parkert i Oslo sentrum – på Rådhusplassen og i området rundt. Dette hindret en ambulanseutrykning, melder VG Nett.

– Biler sto i veien, og ambulansen kom ikke helt frem dit den skulle. Ambulansepersonellet måtte gå istedenfor å kjøre, sier Assisterende avdelingsleder Ola Borstad ved ambulanseavdelingen på Prehospitalt senter i Oslo og Akershus.

En av sjåførene, Rashad Munir, hevder overfor NTB at karikaturen innebærer misbruk av ytringsfriheten og oppfattes som en ”sterk provokasjon” mot muslimer, ikke bare i Norge, men også ellers i verden. Han legger til at vi ennå ikke har sett hvordan reaksjonene blir utenfor Norge.

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)
Nettredaksjonen