PST går kanossagang etter å ha fornærmet Profeten

PST går kanossagang etter å ha fornærmet Profeten

Onsdag 03.02.10 trykket Dagbladet en faksimile fra Facebook-siden tilhørende Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Under overskriften ”Islamhets hos hysj-politiet” gjenga avisen en karikatur hvor den islamske profeten Muhammed ble fremstilt som en gris. Nå går PST kanossagang etter å ha fornærmet Profeten.

Opprørte muslimer

Islamsk råd Norge meddelte at de hadde mottatt en rekke henvendelser fra opprørte muslimer, som hadde reagert både på Dagbladet og PST. I en pressemelding fra rådet het det at:

PST bærer et ansvar for det som publiseres på deres sider, og at dette ansvaret er spesielt stort for et sentralt politiorgan som er avhengig av hele folkets tillit.

Venstrepolitiker og leder i Utlendingsnemnda Abid Q. Raja uttalte til Dagbladet at han var oppriktig redd for at tegningen ville utløse muslimske voldsraid i Norge.

– Selv som svært liberal muslim merker jeg at tegningen kjennes i hjertet, ryggmargen og sjelen. (…) Tenk når dette når de lukkede miljøene. Tenk når mullaene ser dette. De kommer til å rive av seg skjegget, sa Raja.

Flere muslimske butikkeiere valgte samme dag å boikotte Dagbladet ved å nekte å selge avisen. Natt til lørdag aksjonerte nærmere 1 000 muslimske drosjesjåfører i Oslo-sentrum i en spontan, totimers streik.

Fraskriver seg ansvar

Overfor Dagbladet hevdet kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken umiddelbart til etatens forsvar at det er de som legger ut tegninger på nettet som har et problem – og ikke PST selv.

– Vi fjerner alle innlegg som er upassende og bryter mot de reglene vi har laget for vår side på Facebook, sa Hugubakken.

Kort tid deretter valgte PST likevel å fjerne den omstridte Muhammed-karikaturen.

– Vi har laget reglene, og vi har valgt å slette alle bilder av Profeten, sa Hugubakken, som ikke ville kommentere årsaken.

Kanossagang

Fredag 05.02.10 publiserte PST et offisielt dementi på Facebook-siden hvor de fraskrev seg ansvaret for det som omtales som ”den støtende tegningen som skal fremstille Profeten”:

Lenken til den støtende tegningen som skal fremstille Profeten ble lagt inn på vår Facebook-side av en bruker tidligere i uken. Innlegget med lenken ble fjernet umiddelbart da vi ble oppmerksom på dette.

Flere medlemmer av Facebook-siden har uttrykket sin misnøye med PSTs avgjørelse.

– Jeg syns det er helt greit å vise bilde av Muhammed. I Norge er det ytringsfrihet, skriver Thomas Laursen.

Da den danske avisen Jyllands-Posten i 2005 trykket en serie Muhammed-karikaturer igangsatte muslimer både i og utenfor Danmark voldsomme opptøyer. Kurt Westergaard, karikaturenes opphavsmann, mottok flere drapstrusler og måtte leve under døgnkontinuerlig politibeskyttelse. 01.01.10 ble han utsatt for et drapsforsøk da en muslim brøt seg inn i hans eget hjem bevæpnet med øks.

Også da Aftenposten trykket de samme karikaturene én uke etter drapsforsøket mot Westergaard brente pakistanske muslimer det norske flagget og ropte slagord under storstilte demonstrasjoner.

PSTs avgjørelse kan ses på bakgrunn av tidligere foreteelser hvor Muhammed-karikaturer har ansporet muslimer til å begå voldshandlinger.

Morten Andersen
Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)
representant