Russisk-ortodoks prest og islammotstander skutt og drept i sin egen kirke

Slik håndhever Muhammeds soldater islams perverse lovbud:

Russisk-ortodoks prest og islammotstander skutt og drept i sin egen kirke

En russisk-ortodoks prest, Daniil Sysojev, som har gjort seg spesielt bemerket i Russland for sin dristige islamkritikk og åpne innsats for å konvertere muslimer til den kristne tro, ble skutt og drept i sin egen kirke i Moskva 20. november.

Påtalemyndighetens generelle etterforskningskomité i Moskva forteller at en ukjent, maskert pistolmann skjøt Sysojev gjennom hodet og brystet etter først å ha spurt om navnet hans. Kirkens korleder, Vladimir Strelbinskij, ble også alvorlig skadet i angrepet i St. Thomas Kirke i det sørlige Moskva.

Sysojev døde på sykehus som følge av skadene samme natt. Han ble 35 år gammel.

Den russiske avisen Komsomolskaja Pravda intervjuet Sysojev for kort tid siden, og kunne fortelle at han angivelig hadde mottatt 14 drapstrusler per telefon og e-post, som følge av sitt arbeid blant muslimer i tidligere sovjetrepublikker.

”De har truet med å skjære hodet av meg 14 ganger”, fortalte Sysojev, og la til at den føderale sikkerhetstjenesten FSB hadde kontaktet ham i fjor etter å ha avdekket en sammensvergelse for å drepe ham. Han fortalte videre at han hadde omvendt 80 muslimer til kristendommen, ”blant dem tatarer, usbekere, tsjetsjenere og dagestanere”, men at han i stor grad også var alene med sitt arbeid, fordi ”mange andre prester fryktet hevnaksjoner fra muslimene og var uvillige til å følge etter.”

Sysojevs misjonsarbeid blant muslimer var ganske enestående i Russland. Roman Lunkin, som er ansatt ved Det slaviske senter for lov og rett, forteller at Sysojev hadde preket blant muslimer i åtte år. ”På denne måten var han et unntak. Han var ikke politisk korrekt i så henseende. Han definerte sine egne kanoniske territorier.”

I Russland bor anslagsvis 20 millioner muslimer, hvorav mange har latt seg oppildne av Sysojevs islamkritiske uttalelser. Sjef for påtalemyndighetens generelle etterforskningskomité i Moskva, Anatoly Bagmet, sier at det mest sannsynlige motivet var en hevnaksjon mot Sysojevs misjonsarbeid.

Prestedrapet har dominert TV- og radiomeldinger i hele Russland de siste dagene. Det hersker en uttalt frykt for at drapet vil føre til hevnangrep fra russiske nasjonalistgrupper og påfølgende konflikteskalering.

Nestformann i Russlands muftiråd, Nafigulla Ashirov, kalte Sysojev en ”en russisk Salman Rushdie” etter at han i 2007 utaga boken ”Brak s musul'maninom” (dvs. ”Ekteskap med en muslim”). I boken fordømmer Sysojev blant annet islamsk kvinnesyn på det sterkeste.

En muslimsk journalist anmeldte Sysojev i fjor for å ”fremme ekstremisme”, etter at han angivelig hadde kalt islam ”den grønne pesten.”

En ledende ortodoks teolog, Andrej Kurajev, uttalte til radiostasjonen Ekho Moskvy: ”Fader Daniils flammende, polemiske karakter utvidet sirkelen av hans motstandere.”

Leder for den russisk ortodokse kirke, Patriark Kirill, priset Sysojev som ”en iherdig prest”, som hadde ”en kompromissløs posisjon som misjonær.” I følge nyhetsbyrået Interfax uttalte Sysojev selv i et TV-intervju i 2008 at han ”anså det som en synd ikke å preke for muslimer.”

Sysojev var opprinnelig fra den tidligere sovjetrepublikken Tatarstan, hvor muslimer utgjør befolkningsmajoriteten. Han produserte i løpet av sitt 35-årige liv åtte bøker og flere artikler. Hans forfatterskap finnes ikke i norsk eller engelsk oversettelse, men russiskkyndige kan lese et utvalg av hans bøker og artikler på Den russisk-ortodokse kirkes nettsted i Moskva.