Sivilombudsmannen med knusende dom over Justisdepartementets avslag på dokumentinnsyn

Sivilombudsmannen med knusende dom over Justisdepartementets avslag på dokumentinnsyn

Sivilombudsmannen, Arne Fliflet, feller en knusende dom over justisdepartementets avslag på SIANs anmodning om å få innsyn i det som har foregått på møter i departementet med representanter for minoritetsorganisasjoner (les: muslimer) – samt etterfølgende dokumenter. SIAN har fått medhold på alle punkter når det gjelder sakens prinsipielle side – nemlig at det er i strid med loven om offentlighet i forvaltningen å nekte innsyn i saker av denne karakter.

Dette er en pinlig affære for Justis- og politidepartementet, som først unntok dokumenter for innsyn med henvisning til offentlighetsloven 19. juni 1979 nr. 69 § 5 første ledd. Da det ikke holdt endret departementet lovhjemmel til offentleglova 19. mai 2006 nr. 16 § 15 tredje ledd. Sivilombudsmannen slår fast at ingen av disse lovene gir rettslig grunnlag for å nekte innsyn. Departementet gikk til og med så langt at referater fra møtene som ble sendt ut til en rekke organisasjoner og personer, ble SIAN nektet innsyn i med den begrunnelse at det var tale om ”interne dokumenter”! Heller ikke fikk SIAN vite navn på de som hadde vært til stede. Begrunnelsen her var ganske oppsiktsvekkende. Departementet ”viser til den erfaring vi har i forholdet mellom høyreekstreme- og innvandrervennlige miljøer i samfunnet”. Innsyn i adresselister og navnelister vil kunne ”lette utførelsen av eventuelle straffbare handlinger”.

Sivilombudsmannen skriver: ”Generelt er det grunn til å uttrykke skepsis til den type generaliseringer som departementet her synes å gi uttrykk for. Jeg ber om at departementet vurderer på nytt om det er grunnlag for å nekte innsyn i adresselistene og personnavn”.

Sivilombudsmannen oppsummerer saken slik: Verken offentlighetsloven § 5 første ledd eller offentleglova § 15 tredje, jf. annet ledd, ga departementet hjemmel for å unndra sakens dokument nummer 3, 4 og 7 fra offentlighet. Jeg ber departementet vurdere på nytt om å unnta fra offentlighet adresselisten og personnavn.

Departementet har også nektet å frigi et innlegg tidligere statssekretæren i departementet, Anne Rygh Pedersen, holdt for muslimene. Sivilombudsmannen sier i sin uttalelse:

Innlegget ble holdt for en rekke utenforstående personer. I et slikt tilfelle er det vanskelig å se at de hensynene som begrunner unntaksbestemmelsen for interne dokumenter gjør seg gjeldende. Videre kommer det forholdet at det i alminnelighet vil være offentlig interesse knyttet til det synet en statssekretær i Justisdepartementet har på innvandringspolitiske spørsmål. I et tilfelle som det foreliggende vil allmennhetens behov for innsyn lett kunne veie tyngre enn hensynene som begrunner unntak. Jeg ber om at det foretas en ny vurdering av om dokumentet (statssekretærens innlegg) likevel kan offentliggjøres.

Sivilombudsmannen refser også departementet for at tidsfristene som ble satt ikke ble overholdt. Justisdepartementet beklager dette, mens sivilombudsmannen ganske tørt bemerker: Beklagelsen er på sin plass.

Vi kommer tilbake til de spørsmål som ble tatt opp mellom departementets politiske ledelse og muslimene. Krav som ble fremsatt her – er som vi fryktet – ganske skremmende.