«Vi liker det ikke, men arrangementet er lovlig»

Minnemarkeringen på Furuset 20. juli kan vekke harme og strid:

«Vi liker det ikke, men arrangementet er lovlig»

Av Bodil SIAN's Nettredaksjon

–Vi liker det ikke, men dette er et lovlig arrangement, politiet har gitt sin tillatelse og Oslo kommune som er grunneier godkjenner at SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) får avholde sitt arrangement ved Trygve Lie-statuen lørdag 20 juli. Det er bydelsdirektør Tore Olsen Pran som sier dette, etter at avslaget er blitt omgjort – fra et forbud mot arrangementet – til at SIAN nå har fått endelig tillatelse. Saksbehandlingen har tatt to måneder.

I en samtale med  SIANs nettavis legger ikke leder Arne Tumyr skjul på at han er fornøyd med at tillatelsen fra kommunen nå endelig foreligger.

-Men var det ikke slik at de forretningsdrivende i Furuset Senter, som i det alt vesentlige er muslimer, motsatte seg at denne markeringen ble avholdt - begrunnelsen var vel at med SIAN som arrangør virket opplegget sterkt provoserende på Senterets kjøpmenn og kundene - som vel også i høy grad er muslimer?

-Ja, det er riktig. Kommunen hadde gitt fra seg forvalteransvaret til Sameieseksjonen Furuset Senter, som igjen forespurte Kjøpesenterets ledelse som var entydig negativ  - og dermed låste saken seg, sier Tumyr.

-Hva skjedde så?

-Såvidt  jeg forstår  kunne kommunen, ut fra ytringsfrihetens prinsipper, ikke ha sittende på seg at et arrangement av denne typen og på dette stedet ble nektet avholdt. Kommunen skar faktisk igjennom og sa at her er kommunen grunneier, politiet har bedt om grunneiers tillatelse og den tillatelsen er nå kommet fra kommunen – den lyder i korthet: «Bydel Alna gir tillatelse til å benytte kommunal grunn ved Furuset Senter til markeringen 20. juli 2013mellom kl. 12.00 - 15.00. Vi forutsetter at politiets anvisninger, gitt i deres godkjenning, følges.»

-Betyr dette at kommunen har overkjørt muslimene?

-Hvordan de opplever situasjonen er uvisst, men de føler vel at det har skjedd en form for desavuering.

-Hva slags minnemarkering er det egentlig snakk om?

-Det er 45 år siden Trygve Lie døde. Han var forsyningsminister, utenriksminister og FNs første generalsekretær gjennom sju år. Tilbake i Norge var han industriminister. Vi har å gjøre med landets mest kjente politiker utover Norges grenser. Dette er i og for seg ikke spesielle grunner til at SIAN skal hedre denne mannen, men sammenholdt med at han var urokkelig for de samme verdiene som SIAN kjemper for - fred, frihet, demokrati og rettsstat – er det naturlig at vi  hedrer Lie som den store politiske personligheten han var. Han medvirket i sterk grad til at staten Israel ble opprettet – og om Norges forsvarsmessige situasjon skrev han det som også har gyldighet i dag: «La oss være våkne og beredt!»

-Programmet?

-Det blir taler, musikk, utdeling av SIANs nye brosjyrer – vi tar sikte på en høytidelig og verdig markering, fremholder SIAN-lederen.

-Hvem taler?

-I all beskjedenhet blir det undertegnede som først går på «talerstolen». Det skjer kl. 13.00. Jeg kommer til å trekke tråder fra dagens situasjon tilbake til de verdier Trygve Lie sto for – hans samfunnsmessige virke og de faresignaler han så i sin tid – samt beslektede problemer som vi i dag står overfor.  Det er jo et poeng at Trygve Lie var født og oppvokst i Groruddalen – som i dag sliter med spesielle problemer. For å markere seriøsiteten avspilles med kor og orkester denne sangen skrevet av Arne Paasche Aasen:

Ser du byen og hjembygdas lier,

Ser du bølgende åser og fjell?

Det er folkets og framtidens Norge.

Det er ditt du skal eie det selv.

Kan du høre det duver imot deg

Som en sang i den høstlige kveld?

Kamerater, kamerater!

Det er frihetens forpost her nord.

Vi skal bygge! Vi skal trygge!

Vi skal verge hver fot av dets jord!

 

Dette hjem er vårt dyreste eie.

Her har slekten i hundrer av år

Gjennom hverdagens trofaste virke

Ryddet grunnen for arbeidets kår.

Her har fedrene strevet og kjempet

For en framtid som nu er blitt vår.

Kamerater, Kamerater! Osv.

 

Se, det lysner av dag over landet

Og det gror selv i kløfter og skar.

La det fylle vårt sinn og vår tanke,

La oss gi det hver evne vi har.

Kan du høre den bruser imot deg

Denne sang som i dag krever svar.

Kamerater, kamerater! Osv.

 

Det bemerkelsesverdige er at nettopp denne teksten har Trygve Lie sunget mange ganger på arbeiderbevegelsens møter, sier Tumyr.

-Men du er ikke den eneste som skal si noe?

-Riktig, en av Groruddalens mangeårig beboere som også er en profilert samfunnsdebattant og manusforfatter, Marius Sørvik, (som ikke er medlem av SIAN) – analyserer og informerer om de problematiske sider i dalen, etter at innvandrere nå utgjør nærmere 50 prosent av innbyggerne.  Vi ser fram til å høre dette foredraget, for Sørvik er en av få kronikkører som ikke viker unna for å omtale også Groruddalens  mørke sider, problemene, gjengkulturen og rasismen.

Jeg starter kl. 13.00 og Marius Sørvik tar fatt på sitt foredrag kl. 14.00.

-Har SIAN noen baktanker med dette arrangementet etter som Groruddalen etter hvert er blitt «muslimenes dal». Det er vel ikke unaturlig at de føler seg provosert – her kan det kanskje bli bråk?

-Nei, vi regner ikke med uroligheter av noe slag. Inntrykket er at også muslimer etter hvert har forstått at her i landet må ytringsfriheten respekteres. Vi i SIAN, i likhet med mange andre, er bekymret over utviklingen i Norge i sin alminnelighet og i Groruddalen i særdeleshet – samt det forhold at etniske norske i Oslo blir i mindretall om noen få tiår. Vi mener at islam står i motstrid til norske og vestlige verdier – og det er naturlig at vi berører dette forhold 20. juli. Vi føler oss ganske sikre på at Trygve Lie også hadde vurdert situasjonen på dette området som foruroligende, sier Arne Tumyr til slutt.

Bodil - SIANs Nettredaksjon

-