Må muslimer finne seg i å bli «krenket» av et grisehode?

Imam Akmal Ali i Muslimsk Union, Agder, her til høyre i bildet, anmeldte til politiet «grisehodesaken» med krav om påtale og straff. Akmal Ali sa i retten at handlinen åpenbart var egnet til å provosere og skremme en del medlemmer, og at handlingen resulterte i uro innad i det muslimske miljøet.

«Kan være grunn for å ta opp igjen «grisehode-saken»

Må muslimer finne seg i å bli «krenket» av et grisehode?

Agder lagmannsrett har besluttet at «grisehodesaken» fra Kristiansand  skal behandles av fulltallig lagmannsrett. Saksbehandler ved retten, Heidi Viken, opplyser til SIAN's Nettavis at tre lagdommere har tatt denne beslutningen. Begrunnelsen er at «det er grunn for å ta saken opp til ny behandling.» Beslutningen ble truffet 2. april. Saksbehandleren kan ikke si når saken kommer opp for lagmannsretten, men en ankesak tar vanligvis to til tre måneder før den kommer opp til hovedforhandling.

Det er dette saken dreier seg om.

Juristen Bengt Waldow har vunnet en foreløpig seier i og med at Agder lagmannsrett har sluppet saken igjennom for ny hovedforhandling i lagmannsretten.

Mange mennesker med hjertesykdom får ny hjerteklaff fra grisen, men det aksepterer ikke muslimer - som ikke kommer inn i Paradiset dersom de har «en grisete hjerteklaff» - hvis de da ikke kan finne en unntaksregel i den islamske lære.

SIAN har fulgt og skrevet om denne saken – og har gitt uttrykk for at den 40 år gamle kristiansanderen som la et rødmalt grisehode utenfor moskeen i Kristiansand – ikke begikk en straffbar handling som kvalifiserte til 20.000 kroner i bot, subsidiært 40 dagers fengsel. Handlingen var av politisk karakter – det var en protest mot at en tegning av en gris ble fjernet fra barneavdelingen ved Sørlandet sykehus. Handlingen var i realiteten en meningsytring der ingen skade skjedde. Bakteppet her er av religiøs karakter idet muslimer anser griser som urene dyr. Med andre ord: Muslimenes religion er angivelig blitt krenket, noe som Kristiansand tingrett anser som en straffbar handling.

 Det er Bengt Waldow i advokatfirmaet Judicium DA i Bergen som overtok som ny forsvarer. Han skrev en fyldig ankeerklæring til lagmannsretten – der han imøtegikk tingrettens  saksbehandling og skyldspørsmålet. Rettspraksis viser at også den som ytrer seg på en ufin måte – skal kanskje ikke straffes – selv om straff legges til grunn i utgangspunktet. Bengt Waldow sier det slik: «Dette er en spennende prinsippsak.»

Det at saken slapp igjennom i lagmannsretten for ny behandling må anses som en foreløpig seier for forsvareren.

Etter det SIAN's Nettavis får opplyst vil anken gå ut på at hele rettsavgjørelsen må vurderes på nytt av lagmannsretten. Den rette lovanvendelsen er bl. a. Grunnloven som tillater ytringsfrihet. Når tingretten har forankret straffeutmålingen til straffelovens §390a er det feil lovanvendelse, blir det hevdet i ankeerklæringen.

Domfelte har ikke, slik det heter i loven, vist «skremmende eller plagsom opptreden», «hensynsløs atferd eller krenket en annens fred». Heller ikke er det brukt vold av noe slag. Grisehodet foran moskeen var kort og godt en opinionsytring i den situasjon som oppsto – etter at «Nasse Nøff-tegningen» ble fjernet fra barneavdelingen, Sørlandet sykehus, fremgår det bl. a. av ankeerklæringen.

Det store spørsmålet i saken blir om Muslimsk Union Agder må finne seg i at islam som religion også er underlagt ytringsfriheten og at muslimer derved må finne seg i å bli  «krenket». Det gjenstår å se om samfunnet gjennom domstolsbehandling kommer til at opinionsytringen i denne saken har forrang fremfor en slik «krenkelse». Hvis det skjer må 40-åringen frifinnes.

Dersom Agder lagmannsrett opprettholder dommen fra Kristiansand tingrett,  er det mulig at saken søkes fremmet for Høyesterett.

Agder lagmannsrett er den tredje største av de seks lagmannsrettene i Norge.

Agder lagdømme omfatter fylkene Telemark, Vestfold, Aust-Agder og Vest-Agder.

Agder lagmannsrett er ankeinstans for tingrettene i lagdømmet, for jordskifterettene i distriktet i enkelte avgjørelser, samt for Agder jordskifteoverrett.
I tillegg er lagmannsretten førsteinstans for rettslig overprøving av avgjørelser fra Trygderetten.

Lagmannsretten har sitt sete i Skien, og alle ansatte har sin faste arbeidsplass i tinghuset der. De fleste ankeforhandlingene blir holdt i lagmannsrettens rettssaler i tinghusene i Skien, Tønsberg, Arendal og Kristiansand. Domstolen har to rettssaler i Skien, to i Tønsberg, en i Arendal og to i Kristiansand. I noen tilfeller settes rett også andre steder i lagdømmet. Agder lagmannsrett har 34 ansatte.

 

Det store spørsmålet blir nå om Agder lagmannsrett kommer til å frikjenne «grisehodemannen» fra Kristiansand. I så fall vil det falle imam Akmal Ali i Muslimsk Union Agder tungt for brystet. Det er Ali  som har begjært påtale ved sin anmeldelse av saken.

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN)

Arne Tumyr

Leder